Dutch International Tangoweek Amersfoort 2024

De beste live tangomuziek. Dat is de Dutch International Tangoweek. Sinds 2019 al het grootste tangomuziek festival van Noord-Europa. Voor een breed publiek dat is samengesteld uit luisteraars, bewonderaars en dansers. Ontdek de Argentijnse Tango zoals die ooit door muzikanten is bedoeld. Boordevol passie, liefde en live gespeeld.

Dit jaar vind je ons midden in het historische centrum van Amersfoort op het Lieve Vrouwekerkhof en in de Aegtenkapel in Amersfoort. Bij al onze concerten is een dansvloer beschikbaar.

Zoals elk jaar hebben we een line-up van nationale en internationale top-muzikanten die laten horen hoe veelzijdig Argentijnse Tango is. Van klassiek en gearrangeerd tot stampend en geimproviseerd.

Klik om je in te schrijven op onze nieuwsbrief.

Het programma 2024

We hebben dit jaar een veelzijdig programma. De optredens op het Lieve Vrouwekerkhof zijn GRATIS toegankelijk en zijn aantrekkelijk voor een breed publiek. Voor dansers is een dansvloer beschikbaar. Hiervoor kan online een ticket worden gereserveerd.

Voor de intieme concerten in de Aegtenkapel zijn online tickets beschikbaar. In de Aegtenkapel is ruimte om de muziek dansend te beleven. Bespaar extra met onze passpartouts. Deze staan onderin de webshop.

Klik hier om naar de webshop te gaan

  • Zaterdag 18 mei 2024
  • Zondag 19 mei 2024
  • Lieve Vrouwekerkhof
Zinnetango
15:15 - 17:00Zinnetango

Zinnetango is een tango-groep die in het voorjaar van 2021 in Brussel werd opgericht. Dit internationale kwartet bestaat uit topmusici uit Argentinië, België en Estland. Een gedeelde passie voor de tangotraditie weerspiegelt zowel het enthousiasme en de picardie van de “guardia vieja” als de melancholie van de “guardia nueva”. Het repertoire omvat werken van Pugliese, Gobbi, Salgán, Piazzolla, Spinetta, Jacques Brel en vele anderen. Als vertegenwoordigers van een nieuwe generatie Argentijns-Europese tango geeft het ensemble zijn visie op wereldmuziek door middel van originele arrangementen en composities. Zinnetango streeft ernaar klassieke en populaire programma’s samen te brengen door tango te verspreiden in zowel concertzalen als dansclubs. De groep debuteerde op het hoogste niveau in september 2021 met een Baltische tournee met de levende tangolegende en tevens artistiek adviseur van de Dutch International Tangoweek, Omar Mollo.

https://www.zinnetango.com/

18:30 - 20:15Dutch Tangoweek Orchestra plays Nederpop

Hoe klinkt de tango eigenlijk als je de teksten kunt verstaan? In de tango cultuur speelt de poëzie een belangrijke rol. Voor de meeste Nederlanders is het gevoel bij de teksten van originele Tango’s lastig te doorgronden. Daarom zetten we de mooiste Nederpop-poëzie op tangomuziek. Liedjes van Stef Bos, Harry Jekkers en Ramses Shaffy. Bekende teksten, maar dan op tangomuziek. Een uniek en eenmalig concert dat speciaal voor de Dutch International Tangoweek is ontwikkeld. De arrangementen zijn van pianist Wim Warman, die als tango-arrangeur eerder meerdere voorstellingen ontwikkelde. Zangeres Esther Ephraim zingt alle teksten. Het Dutch Tangoweek Orchestra bestaat verder uit: Ruzana Tsymbalova op viool, Taco Nieuwenhuizen Segaar op contrabas en Gert van Ruiswijk op bandoneon.

Welke liedjes kun je o.a. verwachten:

  • Avonden – Boudewijn de Groot
  • Door de wind – Stef Bos
  • Het dorp – Wim Sonneveld
  • Ik heb het leven lief – Toon Hermans
  • Malle Babbe – Rob de Nijs
  • Mooi liedje – Acda en de Munnik
21:15 - 23:00El Juntacadaveres

El Juntacadáveres brengt een perfecte mix van de traditionele tango-orkesten en de rebelsheid van de muziek van vandaag. Hun muziek is een stomende mix van tango, hiphop, electro, rock, reggae en latin… een combinatie van explosieve energie, verbazingwekkende wendingen. De band werd opgericht door de Argentijnse muzikant Enrique Noviello en aangevuld met muzikanten uit verschillende landen en verschillende muziekgenres. De band stond eerder op bekende festivals zoals Sziget in Boedapest. Voor wie nog denkt dat tangomuziek saai is, die moet zeker komen luisteren.

  • Aegtenkapel
trio escapada
13:00 - 15:00Trio EscapadaEen muzikale vlucht vol liefde en jaloezie, vreugde en melancholie. Trio Escapada swingt als het leven zelf.

Een muzikale vlucht vol liefde en jaloezie, vreugde en melancholie. Trio Escapada swingt als het leven zelf met tango, improvisaties en nieuwe composities. Drie topmusici bundelen hun muzikale talenten in dit gloedvolle trio. Geworteld in de Argentijnse tango en de klassieke muziek beweegt dit pianotrio zich virtuoos langs de grenzen van de genres. Trio Escapada speelt tango, wereldmuziek en nieuwe muziek, improviseert en componeert. Met dit originele en persoonlijke repertoire én met een avontuurlijke performance onderscheidt Trio Escapada zich in het Nederlandse muziekleven. De musici zijn ware meesters op hun instrument en zetten met hun dynamische en gepassioneerde spel elke zaal in vuur en vlam.

Breedveld, Huszar en Van Delft hebben hun sporen verdiend in de klassieke muziek en tango. Ze spelen en speelden onder meer bij het Ives Ensemble, het Floreal Strijkkwartet en Lunatree. Ze zijn ware meesters op hun instrument en combineren dat met een avontuurlijke performance. Voor een verrassend en ontroerend concert hoeft u zich alleen maar te laten meevoeren op hun vlucht.

Dit optreden duurt 2x 45 minuten en er is een pauze. Een pauzedrankje is inbegrepen in de prijs. Voor liefhebbers is er een dansvloer beschikbaar.

Luister alvast naar Trio Escapada
Pavadita Tango String Quartet
15:30 - 17:30Pavadita Tango String QuartetAkoestisch strijkconcert op een unieke locatie. Het kwartet leidt de luisteraar door een tijdperk van passie en culturele vermenging. Prachtige kleurrijke poëzie zal het concert doorspekken

Het Pavadita Tango String Quartet staat bekend om het maken en spelen van bijzondere tangomuziek voorstellingen. Met veel aandacht en respect voor de traditie spelen de violisten Sofie Maria de Rijk, Claudia Valenzuela, Maria Sofia Espiga Fonseca en celliste Eva van de Poll de sterren van de hemel. Met hun programma’s toerden ze de afgelopen jaren langs de bekende klassieke podia.

In het programma Tanguistoria, dat ze spelen tijdens de Dutch International Tangoweek, komt het hele spectrum van tangomuziek voorbij. Het kwartet leidt de luisteraar door een tijdperk van passie en culturele vermenging van Europese genres zoals de Habanera en de Polacca met Afrikaanse ritmes. Prachtige kleurrijke poëzie van o.a. Horacio Ferrer en Jorge Luis Borges zullen het concert doorspekken.

Dit optreden duurt 2x 45 minuten en er is een pauze. Een pauzedrankje is inbegrepen in de prijs. Voor liefhebbers is er een dansvloer beschikbaar.

https://www.pavadita.com/

Omar & Friends Tangojam
19:00 - 21:00Omar Mollo and Friends Tangojam4 topmuzikanten improveren tangomuziek.

Tangomuziek is, net als jazz, een improvisatie muziekstroming. In een bezetting met WIm Warman (piano), Vincent Houdijk (vibrafoon), Jasper van Damme (saxofoon) en Omar Mollo (zang) laten we je horen hoe geïmproviseerde tangomuziek klinkt. Een concert voor de fijnproevers van spetterende muziek. Het samenspel van de muzikanten en hun talent voor improvisatie maakt dit concert een unieke belevenis.

De muzikanten in dit optreden hebben allemaal hun sporen verdiend in de jazzmuziek. Jasper van Damme studeerde aan de conservatoria van Rotterdam en Amsterdam, waar hij lessen volgde bij o.a. Dick Oatts, Ferdinand Povel en Benjamin Herman. In 2012 studeerde hij met een 10 af aan de Master-opleiding van het conservatorium van Amsterdam. Vincent Houdijk is a virtuoso, versatile, Dutch percussionist, with a preference for his specialization; the vibraphone. The combination of his classical and jazz studies gave him a broad view on music. Houdijk has an investigative attitude, curious about many various types of collaborations within music and musical styles. Wim Warman is artistiek adviseur van de Dutch International Tangoweek. Zijn jarenlange ervaring in de Argentijnse Tango en de improvisatie ervan maken hem een perfecte kandidaat om dit optreden te leiden. Omar Mollo is ook artistiek adviseur van de Dutch International Tangoweek. Hij is meerdere malen genomineerd voor een Latin Grammy en is winnaar van de prestigieuze Carlos Gardel Award.

Dit optreden duurt 2x 45 minuten en er is een pauze. Een pauzedrankje is inbegrepen in de prijs. Voor liefhebbers is er een dansvloer beschikbaar.

Tijd tot het festival:

00
Dagen
00
Uren
00
Minuten
00
Seconden