De Argentijnse tangocultuur is een levendig voorbeeld van hoe diverse culturele invloeden samenkomen tot een uniek artistiek erfgoed. Aan de oevers van de Río de la Plata, in de steden Buenos Aires en Montevideo, is een bijzondere culturele beweging ontstaan die de rijke mix van Europese immigranten, Afro-Argentijnse tradities en inheemse invloeden weerspiegelt. Een culturele beweging die op 7 en 8 juni in Amersfoort voor het grote publiek te horen is.

Aan het eind van de 19e eeuw vestigden miljoenen immigranten, vooral afkomstig uit Italië, Spanje en andere Europese landen, zich in Argentinië in de hoop op een beter bestaan. Tegelijkertijd droegen Afro-Argentijnse gemeenschappen en de tradities van de gaucho’s – de authentieke Zuid-Amerikaanse cowboys – hun eigen muzikale en artistieke tradities bij. Het resultaat was een unieke smeltkroes waarin verschillende culturele elementen samen een geheel nieuw erfgoed vormden.

“De Argentijnse tangocultuur staat symbool voor de kracht van culturele diversiteit en de rijkdom die ontstaat wanneer mensen uit verschillende achtergronden samenkomen,” aldus zakelijk leider Frank Perquin van de Dutch Tangoweek. “Dit erfgoed vertelt het verhaal van hoop, veerkracht en verbondenheid”. Tot op de dag van vandaag ontwikkelt het erfgoed zich en worden professionals en amateurs erdoor geraakt.

In de vroege jaren waren eenvoudige muzikale uitvoeringen met instrumenten zoals gitaar, fluit en viool de basis van dit culturele fenomeen. De latere toevoeging van de bandoneón, met zijn karakteristieke en melancholieke klank, versterkte de emotionele diepte van de tangocultuur en benadrukte de samenkomst van verschillende muzikale tradities. En nu voeden invloeden vanuit andere cultuurstromingen en electronische instrumenten de muziek en bereiken daarmee ook een nieuw publiek.

In 2009 werd de Argentijnse tangocultuur door UNESCO erkend als immaterieel cultureel erfgoed, een bevestiging van de universele waarde en de blijvende impact van deze multiculturele traditie. In Nederland speelt de Dutch International Tangoweek een belangrijke rol in de promotie van de Argentijnse Tango. De organisatie kreeg daarvoor in 2019 en 2023 een patronage van UNESCO.

De Argentijnse tangocultuur is veel meer dan alleen muziek; het is een levend symbool van multiculturaliteit dat wereldwijd mensen blijft inspireren en bijdraagt aan de dialoog tussen diverse gemeenschappen. Het is tot op de dag van vandaag een muli-cultureel en divers erfgoed dat de tand des tijds heeft doorstaan en klaar staat voor een bloeiende toekomst.

Update cookies preferences